Przepis na zapiekaną szynkę z zielonym groszkiem
Składniki:
- 20 dkg szynki
- 20 dkg groszku zielonego świeżego
- 8 dkg makaronu ( muszelek )
- sól
- cukier
- 3 dkg sera tylżyckiego
Opis:
- Makaron ugotować na osolonej wodzie, odcedzić, przelać gorącą wodą.
- Groszek świeży opłukać, ugotować w małej ilości wody, osolić, ocukrzyć do smaku.
- Szynkę gotowaną, nietłustą, pokrajać w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki razem połączyć, włożyć do naczynia ogniotrwałego lub płaskiego rondelka.
- Zalać sosem beszamelowym, zapiec w gorącym piekarniku ( 20-30 min ).
- Wyjąć i podać w tym samym naczyniu.
- Przybrać zieloną pietruszką lub listkami młodej, zielonej sałaty.