Przepis na spaghetti z sosem pomidorowym
Składniki:
- 20 dag spaghetti
- łyżka oleju
- mała cebula
- kilka gałązek bazylii
- 5 dag boczku lub kiełbasy cienkiej
- 1/3 szklanka wytrawnego wina
- 25 dag pomidorów
- płaska łyżeczka oregano
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Opis:
- Najpierw należy przygotować sos.
- Na małym ogniu rozgrzać oliwę i włożyć rozgnieciony ząbek czosnku. Gdy nabierze złotego koloru, wyjąć go i włożyć drobno posiekaną cebulę oraz boczek.
- Wymieszać składniki i smażyć do czasu aż cebula zacznie zmieniać kolor.
- Podlać wówczas winem i gotować, a gdy wino zostanie wchłonięte, dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrajane w kawałki i pozbawione nasion.
- Dodać pół szklanki gorącej wody i dusić przez 1 godz. pod przykryciem na średnim płomieniu.
- Pod koniec doprawić solą i pieprzem, dodać lebiodkę i bazylie, a następnie zagęścić sos, gotując bez przykrycia.
- Można go przetrzeć przez sito lub podawać nieprzecierany.
- Ugotować makaron, najlepiej tak by lekko aldente.
- Układając na talerzu nie zapomnijmy o wgłębieniu na porcje sosu.