Spaghetti z sosem pomidorowym

0

Przepis na spaghetti z sosem pomidorowym

Składniki:

  • 20 dag spaghetti
  • łyżka oleju
  • mała cebula
  • kilka gałązek bazylii
  • 5 dag boczku lub kiełbasy cienkiej
  • 1/3 szklanka wytrawnego wina
  • 25 dag pomidorów
  • płaska łyżeczka oregano
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Opis:

  1. Najpierw należy przygotować sos.
  2. Na małym ogniu rozgrzać oliwę i włożyć rozgnieciony ząbek czosnku. Gdy nabierze złotego koloru, wyjąć go i włożyć drobno posiekaną cebulę oraz boczek.
  3. Wymieszać składniki i smażyć do czasu aż cebula zacznie zmieniać kolor.
  4. Podlać wówczas winem i gotować, a gdy wino zostanie wchłonięte, dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrajane w kawałki i pozbawione nasion.
  5. Dodać pół szklanki gorącej wody i dusić przez 1 godz. pod przykryciem na średnim płomieniu.
  6. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, dodać lebiodkę i bazylie, a następnie zagęścić sos, gotując bez przykrycia.
  7. Można go przetrzeć przez sito lub podawać nieprzecierany.
  8. Ugotować makaron, najlepiej tak by lekko aldente.
  9. Układając na talerzu nie zapomnijmy o wgłębieniu na porcje sosu.
Share.

Leave A Reply