Przepis na pieczony schab ze śliwką
Składniki:
- schab bez kości 1 kg
- śliwka suszona około 25 dag
- oliwa z oliwek
- pieprz cayenne 2 łyżki
- pieprz czarny 2 łyżki
- czosnek granulowany 2 łyżki
- liść laurowy 3 szt.
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- jarzynka
Opis:
- Schab oporządzić tak jak zwykle. Mięso umyć i wytrzeć.
- Następnie cienkim, ale ostro zakończonym nożem nacinamy środek sztuki mięsa. Najlepiej zrobić to z obydwóch stron, tak aby uzyskać tunel.
- Szpikujemy mięso śliwkami suszonymi.
- Upychamy je tak mocno, aż będą wychodzić z dwóch stron.
- Nacieramy schab przyprawami.
- Zalewamy oliwą z oliwek.
- Tak przygotowane mięso w zalewie odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
- Po tym jak mięso wciągnie przyprawy wkładamy je do żaroodpornego naczynia, a następnie do nagrzanego pieca.
- Pieczemy około 2 godzin w piecu nagrzanym do 200 stopni. Najlepiej co jakiś czas otworzyć piekarnik i polewać mięso zebranym w naczyniu tłuszczem. Dzięki temu nie będzie suche.
- Po wyjęciu z pieca przykrywamy mięso folią aluminiową, a następnie po 10-15 minutach kroimy w plastry i podajemy na półmisku.
2 komentarze
Bardzo lubię ten przepis- połączenie śliwki z mięsem, ale bym dodała jeszcze gałązkę rozmarynu, a do tego przepisu dałabym morele suszone. Lubię dawać te z bakallandu. I śliwki. A co.
Świetny pomysł z tymi morelami! Spróbujemy!