Przepis na penne z suszonymi pomidorami i parmezanem
Składniki:
- szklanka makaronu penne
- słoiczek suszonych pomidorów
- odrobina startego parmezanu
- kilka pomidorków koktajlowych
- 1 duży pomidor
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Opis:
- Makaron gotujemy w osolonej i wrzącej wodzie, dbamy by był aldente.
- Przygotowujemy sos: pomidory świeże pozbawiamy skórki i kroimy je w mniejsze części. Wrzucamy do garnka z odrobiną wody. Doprawiamy. Gotujemy aż zupełnie się rozkleją i stworzą pomidorową bazę sosu. Pamiętamy o świeżej bazylii.
- Wsypujemy ugotowany makaron do sosu pomidorowego i dodajemy suszone pomidory, wcześniej pokrojone na mniejsze części.
- Wszystko razem mieszamy. Układamy na talerzu, posypujemy świeżą bazylią i startym parmezanem.