Przepis na babciny chłodnik
Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- 2 jaja
- szczypiorek
- koperek
- 2 ogórki
- pół litra kefiru
- pół litra maślanki
- kubek jogurtu bułgarskiego
- mały kubek śmietany 12%
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- ząbek czosnku
Opis:
- Botwinkę myjemy i obieramy. Łodyżki siekamy, a buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i siekamy w drobną kostkę.
- W wysokim rondlu rozgrzewamy masło i dusimy tam cebulkę. Dorzucamy buraczki i smażymy razem około pół minuty. Następnie dorzucamy łodyżki i na samym końcu listki. Taka kolejność jest ważna, ponieważ najdelikatniejsze części botwinki powinny dusić się najkrócej.
- Zalewamy wszystko wodą i chwilę razem gotujemy, a następnie – gdy buraczki są już miękkie – odstawiamy do wystygnięcia.
- Gotujemy jajka na twardo w oddzielnym garnku.
- Siekamy koperek i szczypiorek.
- Ogórki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do botwinki.
- Ostudzoną botwinkę przelewamy do wysokiego naczynia/ miski i dolewamy po kolei kefir, maślankę, jogurty i śmietanę. Wyciskamy ząbek czosnku, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem.
- Wszystko razem mieszamy, wlewamy do mieseczek.
- Odstawiamy do lodówki.
- Przed podaniem dodajemy zieleninę i ozdabiamy jajkiem.
- Smacznego!
2 komentarze
Pyszności :)Bardzo dobrze się sprawadza na upalne dni ,gorąco polecam!!!
Dokładnie! moja ulubiona zupa.