Wino pomarańczowe

1

Przepis na wino pomarańczowe

Składniki:

  • 1 l soku z pomarańczy
  • 1 1/2 l wody
  • 1 1/2 kg cukru
  • kilka pomarańczy

Opis:

  1. Wycisnąć sok z pomarańcz.
  2. Zagotować cukier  z wodą, ostudzić, zmieszać w gąsiorze z sokiem pomarańczowym, obwiązać gazą.
  3. Postawić w temperaturze pokojowej na 6 tygodni, potem można wynieść do piwnicy.
  4. Po 1/2 roku, gdy oczyści się wino, przecedzić przez płótno, porozlewać do butelek, zakorkować i zalakować.
  5. Po roku jest najsmaczniejsze.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Jak dobrać odpowiednie wino? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply