Przepis na zupę owerniacką
Składniki:
- 6 ziemniaków średniej wielkości
- 6 łyżek soczewicy
- 3-4 cebule średniej wielkości
- ząbek czosnku
- tymianek
- sól, pieprz
Opis:
- Ziemniaki pokrajać drobno, wrzucić do garnka o pojemności około 4l, dodać resztę produktów, szczyptę tymianku, pieprzu, soli.
- Po ugotowaniu ( ok. 2,5 godz ) przefasować przez sito tak, aby otrzymać zupę o dosyć gęstej konsystencji.
- Przed podaniem dodać łyżkę masa.
- Podawać z grzankami i zieloną pietruszką drobno posiekaną.
- Ten rodzaj zupy jest dosyć popularny w różnych regionach Francji. W Berry zamiast soczewicy daje się fasolę białą, a w Prowansji – ziemniaki i pomidory w równej części. Podaje się z grzanką natartą czosnkiem.
Źródło: Kuchnia różnych narodów, Kuchnia francuska