Zupa owerniacka

0

Przepis na zupę owerniacką

Składniki:

  • 6 ziemniaków średniej wielkości
  • 6 łyżek soczewicy
  • 3-4 cebule średniej wielkości
  • ząbek czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz

Opis:

  1. Ziemniaki pokrajać drobno, wrzucić do garnka o pojemności około 4l, dodać resztę produktów, szczyptę tymianku, pieprzu, soli.
  2. Po ugotowaniu ( ok. 2,5 godz ) przefasować przez sito tak, aby otrzymać zupę o dosyć gęstej konsystencji.
  3. Przed podaniem dodać łyżkę masa.
  4. Podawać z grzankami i zieloną pietruszką drobno posiekaną.
  5. Ten rodzaj zupy jest dosyć popularny w różnych regionach Francji. W Berry zamiast soczewicy daje się fasolę białą, a w Prowansji – ziemniaki i pomidory w równej części. Podaje się z grzanką natartą czosnkiem.

Źródło: Kuchnia różnych narodów,  Kuchnia francuska

Share.

Leave A Reply