Przepis na zrazy siekane z grzybami
Składniki:
- 1/2 kg zrazówki
- 8 dag masła
- 3 cebule
- 1 bułka
- 1 jajko
- 3 dag mąki
- 1/2 listka bobkowego
- 12 ziaren pieprzu
- 1/16 l tartej bułki
- 1/2 l rosołu
- 3 dag grzybów
- 1 żółtko
- 1/8 l śmietany
Opis:
- Ugotować grzyby i posiekać je bardzo drobno.
- Przesmażyć na maśle cebulkę, dodać posiekane grzyby, tartą bułkę, żółtko, trochę soli i pieprzu.
- Nadziewać tym zrazy, smażyć.
- Na sos zrobić zasmażkę z cebulą, podlać wywarem z grzybów i śmietaną, włożyć do sosu zrazy, dusić pod pokrywą.
- Podawać do zrazów wypiekaną kaszę albo ryż.
- Mogą być także zrazy bez śmietany.