Potrawa z ozora

0

Przepis na potrawę z ozora

Składniki:

  • 1 ozór
  • jarzyny jak do rosołu
  • 5 dag masła
  • 1 cebula
  • 3 dag mąki
  • 1/8 l wina
  • 4 sardynki

Opis:

  1. Ugotować ozór z jarzynami i solą.
  2. Gdy będzie miękki, pokrajać w plastry.
  3. Oddzielnie zasmażyć masło z mąką, dodać usiekaną cebulę, gdy cebula zmięknie, rozcieńczyć rosołem spod ozora.
  4. Wlać wino, wrzucić usiekane sardynki, zagotować i przetrzeć przez sito do ozora.
  5. Gotować razem z ozorem 1/2 godziny.
  6. Obłożyć ozór na półmisku ugotowanymi kasztanami lub ryżem.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply