„Nowoczesne żywienie rodziny” z 1973 roku

0

Dzisiejszy wpis będzie dla nas nie lada ciekawostką i nie lada gratką, zwłaszcza dla tych którzy z chęcią odkurzają co jakiś czas książki kucharskie swoich babć lub mam. Szukając nietuzinkowego przepisu na jakieś zimowe smakołyki natrafiłam na książkę „Nowoczesne życie rodziny”, wydaną w 1973 roku, czyli na długo przed moimi narodzinami. Lekko zniszczona okładka i pożółkłe kartki były świetną zapowiedzią prawdziwej skarbnicy zapomnianych receptur. Nie wiedzieć czemu, autorkami książki są dwie panie inżynier: Zofia Zawistowska oraz Feliksa Strzyńska, dzieło wyszło nakładem Państwowego Zakładu Wydawnictw Lekarskich i oprócz ciekawych przepisów zawiera także solidny pakiet rad dobrej gospodyni. Właśnie tam znajdował się tekst, który dzisiaj Wam zacytuje. Zapraszam do lektury:

„Zimą na naszych stołach będą występowały w dużych ilościach kwaszonki, konserwy, pasteryzowane warzywa, kompoty oraz wszelkie przetwory owocowe z koncentratem róży na czele. Naturalnie obok surówek ze świeżej białej i czerwonej kapusty, marchewki, jarmużu, który dopiero teraz jest dobry. Prócz tego nadszedł okres, aby jak najszerzej stosować mrożonki, które z pozycji modnej ciekawostki, awansowały do grupy artykułów spożywczych codziennego użytku. Niestety, często marnujemy te tak cenne produkty obchodząc się z nimi nieumiejętnie. Mrożonki są rzeczywiście znakomite, ale trzeba pamiętać o umiejętnym ich przechowywaniu i rozmrażaniu.”

„Nowoczesny żywienie rodziny” F. Starzyńska, Z. Zawistowska, 1973, s. 452

Share.

Leave A Reply