Przepis na kotlety cielęce mielone zapiekane w sosie pomidorowym
Składniki:
- 50 dkg mięsa z kością ( łopatka, kark )
- 5 dkg czerstwej bułki
- 1/8 l mleka
- 1 jajo
- 4 dkg tartej bułki
- 25 dkg ryżu
- 5 dkg sera tylżyckiego
- 40 dkg świeżych pomidorów
- 3 dkg cebuli
- 3 dkg mąki
- 3 dkg tłuszczu
- 1/4 l rosołu lub wywaru jarzynowego
- sól, cukier
- kwasek cytrynowy
Opis:
- Bułkę namoczyć, odcisnąć.
- Mięso oddzielić od kości, opłukać, osączyć, obrać z błon, pokrajać na kawałki.
- Mięso i bułkę przepuścić 2 razy przez maszynkę, osolić, dodać jajko, wyrobić na pulchną masę.
- Formować owalne kotlety, panierować w bułeczce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju, z dwóch stron.
- Osobno ugotować ryż na sypko.
- W rondelku przyrządzić sos pomidorowy.
- Kotlety ułożyć na osobnym półmisku do zapiekania, dookoła obłożyć ryżem ugotowanym.
- Wszystko pokryć gęstym sosem pomidorowym.
- Z wierzchu posypać serem tartym.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać około 20 minut.
- Podawać z surówką z warzyw.
Źródło: Kuchnia polska, red. S. Berger