Przepis na jesienne leczo
Składniki:
- 3 cukinie
- 2 papryki
- 25 dag pieczarek
- 1 bakłażan
- 3 cebule
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- pieprz
- sól
- 2 ząbki czosnku
- papryka ostra
- papryka słodka
- szczypiorek
Opis:
- Pierś z kurczaka dokładnie myjemy i pozbawiamy błonek. Kroimy ją w kostkę lub paski wedle uznania.
- Przysmażamy ją na rozgrzanej patelni z przyprawami i wyciśniętymi ząbkami czosnku.
- Na drugiej patelni przygotowujemy warzywa.
- Cukinie pokrojone w cienkie talarki, paprykę pokrojoną w paski, pieczarki w talarki oraz startego na tarce z grubymi oczkami bakłażana dusimy w rondlu. Dokładamy tam oczywiście cebulę. Wszystko razem doprawiamy papryką słodką i ostrą, sola i pieprzem.
- Kiedy warzywa puszczą już swoje soki i są miękkie, dodajemy do nich upieczoną wcześniej pierś z kurczaka.
- Wszystko mieszamy i jeszcze przez chwilę gotujemy razem.
- Podajemy razem z sokiem uzyskanym z wywaru warzyw.
- Możemy do tego dania podać także ciepłe pieczywo.