Przepis na ragout wieprzowe
Składniki:
- 700 g żeberek wieprzowych
- 800 g karkówki lub baleronu
- 3 cebule
- 2 pomidory
- 6-8 ziemniaków
- przyprawy ziołowe
- mąka
- sól, pieprz
Opis:
- Mięso pokrajać na kawałki i przysmażyć na patelni, aby się zarumieniło.
- Wrzucić do żeliwnego garnka, posypać dużą łyżką mąki i wymieszać tak, aby wszystkie kawałki obtoczyły się w mące.
- Dorzucić pomidory i cebulę oraz przyprawy ziołowe.
- Dusić na wolnym ogniu 1,5 godz.
- Posolić, popieprzyć, na wierzchu położyć obrane ziemniaki.
- Dusić jeszcze ok. 0,5 godz.
- Danie to jest jeszcze smaczniejsze po odgrzaniu na drugi dzień.
Źródło: Kuchnie różnych narodów, Kuchnia francuska