Przepis na schab w płatkach migdałowych
Składniki:
- 4 grubsze kotlety schabowe (po 150 g każdy)
- 4 plastry żółtego sera
- 4 połówki suszonych pomidorów z oliwy
- 100 g płatków migdałowych
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 2 ząbki czosnku
- sok z cytryny
- zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Opis:
- Kotlety opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny i natrzeć czosnkiem.
- w każdym zrobić głębokie nacięcie (kieszeń). Wnętrze posolić, popieprzyć i posypać ziołami. Włożyć połówkę pomidora owiniętą serem. Spiąć wykałaczką.
- Kotlety oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanych jajkach z dodatkiem gałki muszkatołowej i opanierować w płatkach.
- Smażyć na oleju.