Przepis na tort czekoladowy Fedora
Składniki:
- 25 dag masła
- 50 dag czekolady
- 5 dag cukru-pudru na 1 część
- 25 dag migdałów bez skórki
- 25 dag cukru
- 1 cytryna
- wanilia na 2 część
- polewa czekoladowa
- wafle
Opis:
- Na pierwszą część tortu utrzeć masło na śmietanę, dodać rozgrzaną czekoladę, cukier i wanilię.
- Ucierać na masę godzinę, nieco oziębić.
- Dobrze wysuszone migdały zemleć i przesiać przez sito, włożyć do miski wraz z cukrem, ucierać wałkiem na masę, dodać wanilię i tyle soku cytrynowego, aby utworzyła się gęsta masa.
- Wyłożyć połowę czekoladowej masy na wafle ułożone w tortownicy, wyrównać, na wierzch położyć masę migdałową, a potem znów czekoladową.
- Gdy stwardnieje, można polukrować albo pozostawić nielukrowany.