Zupa ziemniaczana z suszonymi grzybami

0

Przepis na zupę ziemniaczaną z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 2 dag suszonych grzybów
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • 1/3 szklanka mleka
  • natka pietruszki

Opis:

  1. Suszone grzyby opłukać, zalać letnią wodą, pozostawić przez 1 godzinę, po czym ugotować w tej samej wodzie, dodając sól w połowie gotowania.
  2. Grzyby wyjąć z wywaru, drobno pokrajać, włożyć z powrotem do wywaru.
  3. Pozostałe warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać, zalać wrzącą wodą,  ugotować do miękkości, dodając sól w połowie gotowania.
  4. Dodać ugotowane grzyby razem z wywarem.
  5. Zupę zabielić mlekiem.
  6. Podawać posypaną natką pietruszki.
Share.

Leave A Reply