Zupa cebulowa z serem

0

Przepis na zupę cebulową z serem

Składniki:

  • 750 g cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 2 litry wody
  • 3 kostki bulionu warzywnego
  • 2 – 3 łyżki delikatnej musztardy
  • pół łyżeczki soli
  • 150 g ostrego żółtego sera, np.cheddara

Opis:

  1. Cebule obrać, opłukać, osuszyć. Jedną pokroić w krążki, pozostałe w piórka. Lekko zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
  2. Kostki bulionowe rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie. Zagotować. Dodać 100 g drobno startego sera. dokładnie wymieszać. Ser powinien się lekko rozpuścić.
  3. Dodać cebulę.
  4. Musztardę dokładnie wymieszać z solą i dodać do zupy. Dokładnie wymieszać.
  5. Podgrzewać na wolnym ogniu,aż zupa zacznie wrzeć. Gotować 5 – 10 minut.
  6. Podawać z pokrojonym w słupki serem i grzankami.
Share.

Leave A Reply