Przepis na zupę cebulową z serem
Składniki:
- 750 g cebuli
- 3 łyżki masła
- 2 litry wody
- 3 kostki bulionu warzywnego
- 2 – 3 łyżki delikatnej musztardy
- pół łyżeczki soli
- 150 g ostrego żółtego sera, np.cheddara
Opis:
- Cebule obrać, opłukać, osuszyć. Jedną pokroić w krążki, pozostałe w piórka. Lekko zeszklić na rozgrzanym tłuszczu.
- Kostki bulionowe rozpuścić w przegotowanej, gorącej wodzie. Zagotować. Dodać 100 g drobno startego sera. dokładnie wymieszać. Ser powinien się lekko rozpuścić.
- Dodać cebulę.
- Musztardę dokładnie wymieszać z solą i dodać do zupy. Dokładnie wymieszać.
- Podgrzewać na wolnym ogniu,aż zupa zacznie wrzeć. Gotować 5 – 10 minut.
- Podawać z pokrojonym w słupki serem i grzankami.