Przepis na pomidory na zimną przekąskę
Składniki:
- 1 kg średnich pomidorów, w tym dwa duże
- 1 cebula
- 4 dag masła
- 1/4 l mocnego auszpiku
- szczypta papryki
- szczypiorek
- oliwki
Opis:
- Wybrać gładkie, równe pomidory, ściąć wierzchy, oczyścić z ziaren i żółtej cieczy, posolić, posypać pieprzem od wewnątrz, poukładać na sicie żeby obeschły.
- 2 duże pomidory udusić z masłem i cebulą we własnym sosie.
- Przetrzeć przez sito, dodać kilka łyżek mocnego auszpiku, paprykę, sól, szczypiorek.
- Wymieszać dokładnie i napełnić pomidory, ostudzić, polać po wierzchu auszpikiem, aby ładnie się szkliły.
- Przybrać oliwkami.
- Takie pomidory są dobre jako zimna przekąska, lub dekoracja sałat.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa