Pomidory na zimną przekąskę

0

Przepis na pomidory na zimną przekąskę

Składniki:

  • 1 kg średnich pomidorów, w tym dwa duże
  • 1 cebula
  • 4 dag masła
  • 1/4 l mocnego auszpiku
  • szczypta papryki
  • szczypiorek
  • oliwki

Opis:

  1. Wybrać gładkie, równe pomidory, ściąć wierzchy, oczyścić z ziaren i żółtej cieczy, posolić, posypać pieprzem od wewnątrz, poukładać na sicie żeby obeschły.
  2. 2 duże pomidory udusić z masłem i cebulą we własnym sosie.
  3. Przetrzeć przez sito, dodać kilka łyżek mocnego auszpiku, paprykę, sól, szczypiorek.
  4. Wymieszać dokładnie i napełnić pomidory, ostudzić, polać po wierzchu auszpikiem, aby ładnie się szkliły.
  5. Przybrać oliwkami.
  6. Takie pomidory są dobre jako zimna przekąska, lub dekoracja sałat.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply