Kluski z mąki gryczanej z serem

0

Przepis na kluski z mąki gryczanej z serem

Składniki:

  • 25 dkg mąki gryczanej
  • 15 dkg mąki pszennej
  • sól
  • 15 dkg sera twarogu
  • 3 dkg tłuszczu do polania

Opis:

  1. Przesianą mąkę gryczaną zalać gorącą wodą, osolić, dosypać mąkę pszenną.
  2. Starannie wymieszać łyżką. Zagotować wodę.
  3. Łyżkę metalową zanurzyć w wodzie, nabierać ciasto i kłaść na wrzącą wodę małe kluseczki.
  4. Zamieszać i przykryć, ugotować.
  5. Wybierać łyżka cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć i wyłożyć na półmisek.
  6. Polać tłuszczem, posypać serem twarogiem.
  7. Osobno podać śmietanę.
Share.

Leave A Reply