Przepis na pizzę z warzywami na kruchym spodzie
Składniki:
Ciasto:
- 25 dag mąki
- pół kostki masła
- 2 żółtka ugotowane na twardo
- sól
Dodatki:
- 10 dag pieczarek
- 2 duże pory
- szklanka świeżego, mrożonego, groszku
- koncentrat pomidorowy
- ser żółty – cheddar w plasterkach
- sól
- pieprz
- oliwa
Opis:
- Z mąki, tłuszczu i przetartych przez sitko żółtek oraz szczypty soli zagnieść szybko ciasto i wstawić je do lodówki, aby odpoczęło.
- Pieczarki umyć, drobno pokrajać i przesmażyć na oliwie.
- Osobno udusić pokrajane w plasterki białe części porów, groszek świeży lub mrożony raz zagotować, konserwowy odsączyć z zalewy na sicie.
- Ciastem wylepić natłuszczoną tortownicą, formując wkoło rancik, posmarować je oliwą, potem koncentratem pomidorowym, ułożyć wszystkie przygotowane składniki.
- Oprószyć solą i pieprzem, na wierzchu ułożyć cienkie plasterki lun jeszcze lepiej wiórki żółtego sera.
- Piec w dobrze nagrzanym piecu, około 30 min.