Pizza z warzywami na kruchym spodzie

0

Przepis na pizzę z warzywami na kruchym spodzie

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • pół kostki masła
  • 2 żółtka ugotowane na twardo
  • sól

Dodatki:

  • 10 dag pieczarek
  • 2 duże pory
  • szklanka świeżego, mrożonego, groszku
  • koncentrat pomidorowy
  • ser żółty – cheddar w plasterkach
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Opis:

  1. Z mąki, tłuszczu i przetartych przez sitko żółtek oraz szczypty soli zagnieść szybko ciasto i wstawić je do lodówki, aby odpoczęło.
  2. Pieczarki umyć, drobno pokrajać i przesmażyć na oliwie.
  3. Osobno udusić pokrajane w plasterki białe części porów, groszek świeży lub mrożony raz zagotować, konserwowy odsączyć z zalewy na sicie.
  4. Ciastem wylepić natłuszczoną tortownicą, formując wkoło rancik, posmarować je oliwą, potem koncentratem pomidorowym, ułożyć wszystkie przygotowane składniki.
  5. Oprószyć solą i pieprzem, na wierzchu ułożyć cienkie plasterki lun jeszcze lepiej wiórki żółtego sera.
  6. Piec w dobrze nagrzanym piecu, około 30 min.
Share.

Leave A Reply