Przepis na szaszłyk z kurczaka po azjatycku
Składniki:
- kurczak 1kg
- 2 ząbki czosnku
- cebula
- pół łyżki wyłuskanych orzechów włoskich
- łyżka soku z cytryny
- płaska łyżeczka curry
- łyżka oliwy
- sól
Sos:
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka przyprawy do zup
- łyżka soku z cytryny
- pół łyżeczki papryki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
Opis:
- Obraną cebulę, czosnek, orzechy przepuścić przez maszynkę, dodać oliwę, sok z cytryny, curry, trochę soli i utrzeć na jednolitą masę.
- Kurczaka umyć, wyjąć kości, zdjąć skórę, pokrajać na niewielkie, mniej więcej jednakowej wielkości kawałki.
- Zanurzać w przyrządzonej marynacie i odstawić w chłodne miejsce.
- Po 1 godz. wyjąć kawałki mięsa i nadziać na szpadki szaszłykowe.
- Wstawić do piekarnika na ruszt i opiekać 15 minut.
- Przygotować sos: cebulę, czosnek posiekać drobniutko, przesmażyć krótko na oliwie, dodać paprykę, sok z cytryny, przyprawę do zup, sól, 3-4 łyżki wody i ch