Szaszłyk z kurczaka po azjatycku

0

Przepis na szaszłyk z kurczaka po azjatycku

Składniki:

  • kurczak 1kg
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • pół łyżki wyłuskanych orzechów włoskich
  • łyżka soku z cytryny
  • płaska łyżeczka curry
  • łyżka oliwy
  • sól

Sos:

  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka przyprawy do zup
  • łyżka soku z cytryny
  • pół łyżeczki papryki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Opis:

  1. Obraną cebulę, czosnek, orzechy przepuścić przez maszynkę, dodać oliwę, sok z cytryny, curry, trochę soli i utrzeć na jednolitą masę.
  2. Kurczaka umyć, wyjąć kości, zdjąć skórę, pokrajać na niewielkie, mniej więcej jednakowej wielkości kawałki.
  3. Zanurzać w przyrządzonej marynacie i odstawić w chłodne miejsce.
  4. Po 1 godz. wyjąć kawałki mięsa i nadziać na szpadki szaszłykowe.
  5. Wstawić do piekarnika na ruszt i opiekać 15 minut.
  6. Przygotować sos: cebulę, czosnek posiekać drobniutko, przesmażyć krótko na oliwie, dodać paprykę, sok z cytryny, przyprawę do zup, sól, 3-4 łyżki wody i ch
Share.

Leave A Reply