Opiekanki z jarzyn

0

Przepis na opiekanki z jarzyn

Składniki:

  • jarzyny z rosołu lub barszczu
  • 2 ziemniaki
  • 1 łyżka zieleninki
  • 1 duża cebula
  • 2 jaja
  • 4 dag masła
  • 1/16 l bułki tartej
  • 2 dag grzybów
  • 6 dag smalcu do smażenia

Opis:

  1. Jarzyny z zupy wyjąć, osuszyć i dobrze posiekać.
  2. Udusić w rondlu posiekaną cebulę, dodać do niej jarzyny i 2 roztarte ugotowane ziemniaki, wysmażyć, aby masa nie była rzadka, gdy przestygnie, dodać zieleninę.
  3. Dołożyć sól, jaja, tartą bułkę, wymieszać dokładnie, wyrabiać malutkie kotleciki, obsypać bułeczką, smażyć na rozpalonym tłuszczu.
  4. Podawać do przetartego grochu lub kwaśnej fasolki, albo z ziemniakami i sosem.
Share.

Leave A Reply