Przepis na opiekanki z jarzyn
Składniki:
- jarzyny z rosołu lub barszczu
- 2 ziemniaki
- 1 łyżka zieleninki
- 1 duża cebula
- 2 jaja
- 4 dag masła
- 1/16 l bułki tartej
- 2 dag grzybów
- 6 dag smalcu do smażenia
Opis:
- Jarzyny z zupy wyjąć, osuszyć i dobrze posiekać.
- Udusić w rondlu posiekaną cebulę, dodać do niej jarzyny i 2 roztarte ugotowane ziemniaki, wysmażyć, aby masa nie była rzadka, gdy przestygnie, dodać zieleninę.
- Dołożyć sól, jaja, tartą bułkę, wymieszać dokładnie, wyrabiać malutkie kotleciki, obsypać bułeczką, smażyć na rozpalonym tłuszczu.
- Podawać do przetartego grochu lub kwaśnej fasolki, albo z ziemniakami i sosem.