Przepis na kurczęta z jarzynami
Składniki:
- 2 kurczaki
- kilka drobnych marchewek
- 4 kalarepy
- 1 pietruszka
- 1/2 szklanki groszku
- 1 cebula
- 2 pieczarki
- 6 dag masła
- 2 dag tartej bułki
- 1/ l rosołu
- pulpety z mięsa
Opis:
- Pokrajać w talarki młode jarzyny i pieczarki, włożyć do rondla na zarumienione masło, położyć na nie wcześniej nasolone kurczęta, dusić pod pokrywą na wolnym ogniu.
- Gdy wyparuje woda podlać łyżką rosołu, aby się zarumieniły.
- Gdy dochodzą, wsypać tartą bułeczkę, podlać rosołem, dodać posiekaną zieloną pietruszkę i rozgotować sos.
- Kurczęta rozebrać, obłożyć wokoło pulpetami z mięsa, które należy wykonać według przepisu, biorąc potrójną ilość podanych składników.