Goście idą… 3 szybkie i pyszne przekąski

8

Goście idą… Kto z nas tego nie zna, ten jest antisocial 🙂 ? Niespodziewana wizyta przyjaciół, albo miłe pogaduchy w wybornym gronie – zdarzają się, teraz na jesieni, gdy ściemnia się dosyć szybko i trzeba sobie organizować czas w domowym zaciszu powinno się przytrafiać jeszcze częściej. Gdy do spotkania już dochodzi, dobrze byłoby coś przekąsić. W końcu jesteśmy samymi perfekcyjnymi paniami domu, a kieliszek wina, nalewki lub grzańca zdecydowanie nie lubi samotności.

Dzisiaj sobota, więc idealny czas na to, by zapoznać się, a następnie organoleptycznie przetestować 3 szybkie przepisy na smaczne przekąski. Przygotowałam dla Was: bagietkę z serem pleśniowym, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi; na drugim talerzu już czekają świeże bułeczki z serem blue, żurawiną, gruszką i własnoręcznie upieczonym boczkiem; a ostatni półmisek to przysmak każdego rybaka: krakersy z wędzonym łososiem, świeżym ogórkiem oraz serkiem chrzanowym. Gdyby do tej ostatniej przekąski dodać świeży koperek, to uwierzcie mi – nikt by się nie obraził, efekt wizualny i smakowy byłby jeszcze lepszy.

Bagietka serowa z pomidorkami koktajlowymi, szynką parmeńską oraz świeżą bazylią

bagietkazbazylia
Zdjęcia mówią same za siebie, każdy fan włoskiej kuchni w duszy się już powinien cieszyć. Będziemy potrzebować:

  • bagietki
  • pudełeczko pomidorków koktajlowych
  • paczka szynki parmeńskiej
  • ser pleśniowy klasyczny – pół krążka
  • ser pleśniowy z ziołami albo orzechami włoskimi
  • mozzarella w kulkach – kilka sztuk
  • świeży krzak bazylii, albo chociaż kilka listków
  • masło

Przygotowanie jest proste. Bagietkę kroimy w krążki, ale tak po skosie, żeby kanapeczka była na 3 gryzy. Smarujemy ją masełkiem, sery kroimy w paseczki i układamy na kromkach. Gdzieniegdzie rzucamy kawałeczki szynki parmeńskiej. Dokładamy połówki kuleczek mozzarelli i pomidorków koktajlowych. Gotowe, a jakie smaczne! W bułeczce tkwi siła, więc warto się pofatygować do jakiejś fajniejszej piekarni.

Bułeczki z gruszką, serem z niebieską pleśnią, żurawina i boczkiem


Większy snack z mięskiem? A czemu nie!

  • kilka plastrów pieczonego boczku, ja zrobiłam normalnie w piekarniku, dobrze doprawiłam i 1,4h w 200 stopniach – był chrupki
  • 1 gruszka klapsa
  • kilka świeżych bułeczek
  • opakowanie sera z niebieską pleśnią
  • garść suszonej żurawiny
  • masło

Robienie kanapeczek nigdy nie było tak przyjemne, jak w momencie składania tych przekąsek. Co rusz można coś podkraść, bez wielkiej szkody dla całości. Jednocześnie oko się cieszy, bo w efekcie wychodzą kolorowe, ładne rzeczy. Połączenie gruszki z boczkiem i ostrym serem – niebo w buzi, koniecznie do wypróbowania z białym winem. Słodkawa żurawina nie przeszkadza, chciałoby się mieć taki talerz na własność.

Krakersy z łososiem, świeżym ogórkiem i serkiem chrzanowym

krakersyzlososiem
I na sam koniec coś na jeden raz do buzi. Krakersy w nowej, bardziej premium odsłonie. Co będziemy potrzebować:

  • pół paczki krakersów
  • pudełeczko serka chrzanowego
  • świeży ogórek
  • paczka łososia wędzonego
  • przydałby się jeszcze świeży koperek

Krakersy smarujemy obficie serkiem o dosyć wyrazistej nucie. Układamy na takiej pierzynce kawalątek rybki i słupek ze świeżego ogórka. Ostrzegam przy jedzeniu: są uzależniające i możesz przywłaszczyć sobie cały półmisek.

Która z tych przekąsek najbardziej przypadła Wam do gustu? Macie ochotę je przetestować?

Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

8 komentarzy

  1. Ale świetne pomysły! Sama bardzo lubię takie przekąski podane na grzance lub sucharku. Moim faworytem jest ten pomysł z gruszką i serem pleśniowym 🙂 Swoją drogą, polecam spróbować takie małe sucharki na jeden kęs z różnymi pastami 🙂

    • Nina Wiśniewska on

      Jestem wielką fanką past, zwłaszcza takiej z tuńczyka albo oliwek i suszonych pomidorów 🙂 wypróbuję z sucharkami, ale powiedz mi – kroisz je jakoś? Łamiesz? Czy gdzieś można upolować mini sucharki?

  2. Ninka, fajne te Twoje propozycje 🙂 Człowiek „fiksuje się”, że jak przychodzą goście to trzeba szaleć i robić cuda na kiju, a jak wpadają niespodziewanie to już dramat, a tu popatrz, kilka składników i wyczarowujesz takie pyszności 😀 Super! 🙂

Leave A Reply