Paprykowa wołowina

0

Przepis na paprykową wołowinę

Składniki:

  • 600 g chudej wołowiny
  • 200 g zielonej papryki
  • 300 g pomidorów
  • 100 g cebuli
  • 4 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
  • sól
  • papryka ostra
  • pieprz

Opis:

  1. Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć i osuszyć.
  2. Pokroić w plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem, formując małe okrągłe bitki o średnicy 5-6 cm.
  3. Bitki ułożyć w rondlu, oprószyć ostrą papryką, podlać 3 łyżkami wrzącej wody.
  4. Przykryć, dusić na małym ogniu.
  5. Po kilku minutach dodać obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebule.
  6. Paprykę i pomidory umyć. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w paski, dodać do mięsa.
  7. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, pokroić i dodać do duszącej się potrawy.
  8. Gdy pomidory całkowicie się rozgotują, potrawa powinna być gotowa. Sprawdzić smak, ewentualnie dodać nieco soli i ostrej papryki, posypać posiekaną bazylią.
Share.

About Author

Cześć! Miło Cię tu widzieć. Mam na imię Nina. Całkiem pokaźna książka z przepisami zostanie teraz rozbudowana o inne, równie inspirujące i babskie tematy. Wpadaj, kiedy tylko masz ochotę ugotować coś fajnego, przeczytać szczerą recenzję lub po prostu sprawdzić co się u mnie dzieje. Znajdziesz mnie również na FB, Instagramie oraz Endomondo. Wspominałam już, że tort bezowy z kremem mascarpone długo się przy mnie nie uchowa i nigdy nie odmawiam zakupów?

Leave A Reply