Gomółki z twarogu

0

Przepis na gomółki z twarogu

Składniki:

  • 2 l twarogu
  • 12 dag masła
  • 1/4 l śmietany
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka kminku

Opis:

  1. Dobrze odciśnięty twaróg posolić, pokruszyć, pozostawić w pokojowej temperaturze przykryty w wazie, przez 3-4 dni, aż postarzeje się i nieco sfermentuje.
  2. Włożyć wówczas do miski ser, masło, śmietanę, utrzeć na gładką masę.
  3. Gdyby się ser dobrze nie roztarł, przetrzeć przez sito, dodać kminek, wymieszać, wyrabiać małe gomółki.
  4. Ułożyć na desce, wstawić na całą noc do letniego piekarnika.
  5. Następnego dnia obsuszyć na słońcu.
  6. Podawać na przekąski na drugie śniadanie.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply