Przepis na marynowane śledzie
Składniki:
- 50 dag śledzi surowych, niesolonych
- 2-3 łyżki oleju
- 1/8 l octu 6%
- 1/8 l wody
- 3-5 ziaren ziela angielskiego
- 1 liść bobkowy
- 3 dag cebuli
- 3 dag marchwi
- 3 dag pietruszki
- 3 dag selera
- 0,5 dag soli
- 0,5 dag cukru
Opis:
- Śledzie sprawić. Zdjąć skórę, odfiletować, posolić połówki, usmażyć na tłuszczu.
- Warzywa wyszorować szczoteczką, oczyścić, pokrajać w krążki.
- Cebulę obrać, pokrajać w talarki.
- Wodę zagotować z solą i cukrem, przyprawami i warzywami, połączyć z octem.
- Usmażone śledzie układać warstwami w słoju, zalać zimną zaprawą z octu.
- Słój zakryć papierem pergaminowym.
- Przechowywać w zimnym miejscu.
- Podawać do chleba lub zapiekanych ziemniaków.
Jeden komentarz
Pingback: • Jak dobrać odpowiednie wino? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne