Marynowane śledzie

1

Przepis na marynowane śledzie

Składniki:

  • 50 dag śledzi surowych, niesolonych
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1/8 l octu 6%
  • 1/8 l wody
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 liść bobkowy
  • 3 dag cebuli
  • 3 dag marchwi
  • 3 dag pietruszki
  • 3 dag selera
  • 0,5 dag soli
  • 0,5 dag cukru

Opis:

  1. Śledzie sprawić. Zdjąć skórę, odfiletować, posolić połówki, usmażyć na tłuszczu.
  2. Warzywa wyszorować szczoteczką, oczyścić, pokrajać w krążki.
  3. Cebulę obrać, pokrajać w talarki.
  4. Wodę zagotować z solą i cukrem, przyprawami i warzywami, połączyć z octem.
  5. Usmażone śledzie układać warstwami w słoju, zalać zimną zaprawą z octu.
  6. Słój zakryć papierem pergaminowym.
  7. Przechowywać w zimnym miejscu.
  8. Podawać do chleba lub zapiekanych ziemniaków.
Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Jak dobrać odpowiednie wino? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply