Przepis na zrazy z pieczarkami
Składniki:
- 60 dag polędwicy
- 8 dag masła
- 10 dag pieczarek
- 1/8 l madery
- 1/8 l rosołu
- 2 dag mąki
- 1/8 l młodego zielonego grochu
- pieprz, sól
Opis:
- Pozbawioną żył polędwice pokrajać na 8 równych zrazików.
- Brzegi wyrównać, aby były okrągłe, posolić i posypać pieprzem, otoczyć w mące, smażyć na rozgrzanym maśle z obu stron.
- Pokrajać oczyszczone pieczarki, wlać maderę, gotować kilka minut.
- Zielony groszek zalać rosołem, ugotować.
- Gdy zraziki są przysmażone, pieczarki z winem i groszek wlać na patelnię, na której smażyły się zraziki, zagotować kilka razy i zaraz podawać.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa