Wątróbka z cynaderkami po wiejsku

0

Przepis na wątróbkę z cynaderkami po wiejsku

Składniki:

  • 1/2 kg wątroby wieprzowej
  • 2 cynaderki
  • 2 cebule
  • szczypta pieprzu i papryki
  • 6 dag smalcu
  • 2 dag mąki
  • 1/2 kg ziemniaków

Opis:

  1. Pokrajać w małe plasterki wątróbkę, rozciąć wzdłuż cynaderki, sparzyć wrzącą wodą.
  2. Pokrajać cienko, włożyć na rozgrzany smalec i prędko zarumienić.
  3. Mieszać cały czas łyżką.
  4. Gdy wyparuje z nich woda, wsypać mąkę i dalej mieszać.
  5. Dodać pokrajaną w krążki cebulę, posolić i wrzucić korzenie.
  6. Podlać wodą a lepiej jeszcze rosołem.
  7. Włożyć pokrajane w talarki ziemniaki, gotować tak długo aż się nie zrobią miękkie.
Share.

Leave A Reply