Filety z kurczaka w galarecie

0

Przepis na filety z kurczaka w galarecie

Składniki:

  • udka i piersi upieczonego na rożnie kurczaka
  • 8 cienkich plasterków kiełbasy szynkowej
  • 2 łyżki żelatyny
  • szklanka rosołu
  • szklanka białego wina
  • pół szklanki majonezu
  • pół szklanki słodkiej śmietany
  • pół szklanki białych surowych porzeczek albo winogron

Opis:

  1. Na półmisku ułożyć ładnie wykrajane porcje kurczaka ( bez kości ), na każdej położyć plasterek kiełbasy.
  2. Zagotować rosół z winem, dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i zagotować, po czym zdjąć z ognia i ostudzić, ewentualnie trochę dosolić.
  3. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na przygotowane filety i wstawić do lodówki, aby zastygła.
  4. Sos przygotować tuż przed podaniem.
  5. Majonez rozmieszać ze śmietanką i dodać umyte owoce.
Share.

Leave A Reply