Przepis na filety z kurczaka w galarecie
Składniki:
- udka i piersi upieczonego na rożnie kurczaka
- 8 cienkich plasterków kiełbasy szynkowej
- 2 łyżki żelatyny
- szklanka rosołu
- szklanka białego wina
- pół szklanki majonezu
- pół szklanki słodkiej śmietany
- pół szklanki białych surowych porzeczek albo winogron
Opis:
- Na półmisku ułożyć ładnie wykrajane porcje kurczaka ( bez kości ), na każdej położyć plasterek kiełbasy.
- Zagotować rosół z winem, dodać namoczoną w zimnej wodzie żelatynę i zagotować, po czym zdjąć z ognia i ostudzić, ewentualnie trochę dosolić.
- Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać na przygotowane filety i wstawić do lodówki, aby zastygła.
- Sos przygotować tuż przed podaniem.
- Majonez rozmieszać ze śmietanką i dodać umyte owoce.