Przepis na paprykową wołowinę
Składniki:
- 600 g chudej wołowiny
- 200 g zielonej papryki
- 300 g pomidorów
- 100 g cebuli
- 4 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
- sól
- papryka ostra
- pieprz
Opis:
- Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć i osuszyć.
- Pokroić w plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem, formując małe okrągłe bitki o średnicy 5-6 cm.
- Bitki ułożyć w rondlu, oprószyć ostrą papryką, podlać 3 łyżkami wrzącej wody.
- Przykryć, dusić na małym ogniu.
- Po kilku minutach dodać obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebule.
- Paprykę i pomidory umyć. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, pokroić w paski, dodać do mięsa.
- Pomidory sparzyć wrzącą wodą, pokroić i dodać do duszącej się potrawy.
- Gdy pomidory całkowicie się rozgotują, potrawa powinna być gotowa. Sprawdzić smak, ewentualnie dodać nieco soli i ostrej papryki, posypać posiekaną bazylią.