Przepis na Kotlety z orzechów
Składniki:
- 1/4 kg ziemniaków
- 6 dag orzechów włoskich
- 4 dag masła
- 1 cebula
- 1 jajo
- 1/16 l tartej bułki
- 1 pełna łyżka usiekanego koperku, pietruszki, szczypiorku
- 5 dag mąki
- jajo i trochę bułki do panierowania
Opis:
- Ugotowane ziemniaki rozetrzeć na masę, dodać uduszoną cebulę, zmielone orzechy, jajo, 1/16 l bułki tartej, usiekaną zieleninkę, osolić i wymieszać dokładnie, podzielić na 8 części.
- Wyrabiać małe kotleciki, grube na palec, otaczać je w mące, jajku, bułce, smażyć na gorącym smalcu lub maśle, podawać z sosem ogórkowym lub cebulowym.
- Albo okładać nimi jarzyny, buraki, kapustę.
- Są bardzo dobre, smakują jak z szynką.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa