Cześć Kochani, jak Wam mija weekend? U mnie dzień leniucha, po cotygodniowej zumbie lenię się z narzeczonym i zaraz odpalamy playstation. Potem będzie ulubiony serial oglądany ciągiem – jednym słowem chillout na maksa. Przygotowałam jednak dzisiaj na szybko super sałatkę na ciepło i chciałam się bardzo podzielić z Wami przepisem na to cudo!
Nie trzeba specjalnej wycieczki do sklepu po składniki, pewnie będziecie mieć wszystko w lodówce, więc nic nie stoi na przeszkodzie by na wieczór albo jutro uraczyć swoich domowników tym daniem. Będziecie zadowoleni, uwierzcie mi! To nie jest zwykła sałatka z kurczakiem, to sałatka na ciepło i to zmienia postać rzeczy.
Składniki na sałatkę z kurczakiem, fetą i papryką
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 duża czerwona papryka
- 3 pomidory lub 350 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- pół kostki fety
- 3/4 główki sałaty lodowej
- 1/3 paczki pestek dyni
Sposób przygotowania sałatki na ciepło
Filety z piersi myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i doprawiamy solą czosnkową, papryką słodką oraz przyprawą do kurczaka. Paprykę czerwoną kroimy w kosteczkę i dorzucamy do kurczaka. Razem niech się chwilę duszą. Warzywo nie może stać się flaczkiem, ale chcemy by nie była to twarda papryka. W międzyczasie kroimy pomidory, cebulę i fetę.
W dużej misce układamy pierwszą warstwę sałaty lodowej – szarpiemy jej listki, nigdy ich nie kroimy bo tracimy wtedy smaczne soki. Na liście rzucamy troszkę pomidorów, fety i cebulki. Do tego dokładamy ciepłego kurczaka wprost z patelni, ale nie wszystko, tylko 1/3. Gdy już całą powierzchnię pokryjemy kurczakiem i papryką dokładamy kolejną warstwę lodowej. Potem siup znowu pomidorki, feta i mięsko z patelni z duszonym warzywem. I tak do zużycia wszystkich naszych składników.
Na tej samej patelni podsmażamy pestki dyni, ja je bardzo lubię, więc dodaje ich całkiem sporo. Gdy się delikatnie sprażą wrzucamy je na samą górę sałatki i mamy już prawie całość. Sałatka na ciepło z kurczakiem i papryką duszoną czeka na głodomorków. Nam wyszły 4 bardzo duże porcje.
W ostatnim etapie mieszamy wszystko delikatnie łyżką do sałaty. Feta pod wpływem ciepła powinna się odrobinę rozkleić i idealnie wpasować w sałatę i pomidory. Kurczaczek mocno doprawiony będzie tutaj niczym wisienka na torcie.
Gotowe! Szybko pałaszujemy póki ciepłe. Smacznego!
6 komentarzy
fajna, treściwa i ciekawa sałatka – spokojnie może zastąpić obiad a przez te pestki dyni zupełnie niebanalna 🙂
Dobrze, że jestem głodna a Ty tutaj takie ładne rzeczy pokazujesz a jest 22 i wiem, ze już nic nie zjem:D heheheheh
Julka ta sałatka jest świetna, zrób sobie – kalorie nie zostaną przekroczone!
Mniaaaam! Ale mi narobiłaś ochoty! Poziom łatwości wykonania również przemawia na jej koszyść! Muszę tylko zajrzeć do lodówki i szafki czy mam wszystko i coś podobnego wykombinuję! A co! Głodna się zrobiłam! 😀
na pewno wyjdzie:) mam nadzieję, że będzie smakowało!
Wygląda smacznie, trzeba będzie zrobić.