Zupa rybna

1

Przepis na zupę rybną

Składniki:

  • 75 dag jakichkolwiek ryb
  • 2l wody
  • pęczek włoszczyzny
  • listek laurowy
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 4 jaja
  • cebula
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka mąki
  • łyżka masła lub margaryny
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

Opis:

  1. Ryby oskrobać, wypatroszyć, sfiletować. Głowy, ości, płetwy włożyć do rondelka, dodać łyżeczkę masła i trochę oczyszczonej i pokrojonej włoszczyzny, szczelnie przykryć i poddusić.
  2. Następnie zalać wodą, dodać resztę włoszczyzny oraz przyprawy, ugotować.
  3. Filety z ryby przepuścić przez maszynkę, zmieszać z jajecznicą usmażoną z dwóch jaj, wbić 2 surowe jaja, dodać posiekaną cebulkę, pietruszkę, bułkę tartą, mąkę, pieprz, sól oraz łyżeczkę masła.
  4. Wszystko dobrze wyrobić i uformować wałeczki grubości palca.
  5. Gotować je w wywarze rybnym przez 15 minut, po czym wyjąć, pokrajać w talarki, włożyć razem do wazy z ugotowanymi i pokrajanymi jarzynami.
  6. Zalać starannie przecedzonym rosołem rybnym, jeśli jest blady, można zabarwić go karmelem.
Share.

Jeden komentarz

  1. Pingback: • Czym zaskoczyć gości na Wigilii? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne

Leave A Reply