Przepis na zupę rybną
Składniki:
- 75 dag jakichkolwiek ryb
- 2l wody
- pęczek włoszczyzny
- listek laurowy
- pieprz
- ziele angielskie
- 4 jaja
- cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżka mąki
- łyżka masła lub margaryny
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Opis:
- Ryby oskrobać, wypatroszyć, sfiletować. Głowy, ości, płetwy włożyć do rondelka, dodać łyżeczkę masła i trochę oczyszczonej i pokrojonej włoszczyzny, szczelnie przykryć i poddusić.
- Następnie zalać wodą, dodać resztę włoszczyzny oraz przyprawy, ugotować.
- Filety z ryby przepuścić przez maszynkę, zmieszać z jajecznicą usmażoną z dwóch jaj, wbić 2 surowe jaja, dodać posiekaną cebulkę, pietruszkę, bułkę tartą, mąkę, pieprz, sól oraz łyżeczkę masła.
- Wszystko dobrze wyrobić i uformować wałeczki grubości palca.
- Gotować je w wywarze rybnym przez 15 minut, po czym wyjąć, pokrajać w talarki, włożyć razem do wazy z ugotowanymi i pokrajanymi jarzynami.
- Zalać starannie przecedzonym rosołem rybnym, jeśli jest blady, można zabarwić go karmelem.
Jeden komentarz
Pingback: • Czym zaskoczyć gości na Wigilii? - przepis, składniki, przygotowanie - Ale pomysł! - Przepisy kulinarne