Przepis na paschę malinową
Składniki:
- 50 dag świeżego słodkiego i tłustego twarogu
- 25 dag konfitur malinowych
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru pudru
- 2 żółtka i całe małe jajo
- szklanka świeżej gęstej śmietany
Opis:
- Twaróg przepuścić przez maszynkę, najlepiej dwukrotnie. Wymieszać z odsączonymi konfiturami i całość przetrzeć przez nylonowe sito.
- Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, wbijając w czasie ucierania kolejno surowe żółtka i całe jajo.
- Do utartego masła dodać masę malinowo-twarogową i śmietanę, po czym wszystko jeszcze raz utrzeć, aby uzyskać idealnie gładką konsystencję.
- Masę przełożyć do dwu podwójnie złożonych serwetek lnianych, zawinąć i obciążyć deseczką z ciężarkiem.
- Podawać deser ochłodzony i udekorowany.
- Jest to bardziej atrakcyjna wersja paschy, orzeźwiająca w smaku. Z podanych składników wychodzi niewielka jej porcja, raczej tylko dla podtrzymania tradycji na świątecznym stole.
- Jeśli jesteśmy szczególnymi miłośnikami paschy, proporcje należy zwiększyć.