Przepis na żur
Składniki:
- 1,5 szklanki zakwasu
- 2 szklanki wody
- 6 średnich ziemniaków
- sól
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju sojowego
Opis:
- Przygotować zakwas: 1,5 szklanki śruty żytniej zalać 1 litrem wody letniej przegotowanej, pozostawić do zakiszenia przez ok. 4 dni. Zakwas przecedzić, przechowywać w lodówce.
- Ziemniaki obrać, opłukać, pokrajać w słupki, zalać wrzącą wodą, ugotować do miękkości, dodając sól w połowie gotowania.
- Wlać zakwas, zagotować.
- Cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w drobną kostkę, lekko zarumienić na oleju, dodać do żuru.
- Na koniec przyprawić żur roztartym ząbkiem czosnku.