Przepis na zupę ziemniaczaną
Składniki:
- 15 dkg marchwi
- 10 dkg pietruszki
- 50 dkg ziemniaków
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki zielonego, usiekanego szczypiorku
- 1 szklanka śmietany lub mleka skondensowanego
- sól
- pieprz
Opis:
- Umyć marchew, pietruszkę i ziemniaki, obrać warzywa, przekrajać na pół, zalać wodą wrzącą i osolić.
- Gotować przez 15 minut.
- W między czasie przekrajać obrane ziemniaki w grube plastry lub kostkę, dodać do wywaru.
- Wywar wraz z ziemniakami dogotować (warzywa można wyjąć lub zostawić w zupie).
- Zagęścić dodatkiem mąki rozprowadzonej kilkoma łyżkami wody, zagotować, odstawić.
- Dodać śmietanę i zieleninę, doprawić do smaku solą i pieprzem.