Zupa ziemniaczana

0

Przepis na zupę ziemniaczaną

Składniki:

  • 15 dkg marchwi
  • 10 dkg pietruszki
  • 50 dkg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki zielonego, usiekanego szczypiorku
  • 1 szklanka śmietany lub mleka skondensowanego
  • sól
  • pieprz

Opis:

  1. Umyć marchew, pietruszkę i ziemniaki, obrać warzywa, przekrajać na pół, zalać wodą wrzącą i osolić.
  2. Gotować przez 15 minut.
  3. W między czasie przekrajać obrane ziemniaki w grube plastry lub kostkę, dodać do wywaru.
  4. Wywar wraz z ziemniakami dogotować (warzywa można wyjąć lub zostawić w zupie).
  5. Zagęścić dodatkiem mąki rozprowadzonej kilkoma łyżkami wody, zagotować, odstawić.
  6. Dodać śmietanę i zieleninę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Share.

Leave A Reply