Przepis na zupę ziemniaczaną ze śmietaną
Składniki:
- 50-60 dag ziemniaków
- 15 dag włoszczyzny
- 1 dag grzybów suszonych
- 1,75 l wody
- 0,25 l śmietany
- 2 dag mąki
- sól
- 1 łyżka zielonej pietruszki
- 1 łyżka koperku
Opis:
- Ugotować wywar z kości, grzybów i oczyszczonych, opłukanych warzyw.
- Ziemniaki umyć, obrać cienko, opłukać, pokrajać w grube paski, ugotować na przecedzonym wywarze.
- Podprawić mąkę rozmieszaną z 1/8 l zimnego wywaru, zagotować.
- Połączyć ze śmietaną, dodać zieleninę : pietruszkę i koperek.
- Zupę ziemniaczaną można przyrządzić na wywarze z kości, zamiast śmietaną zaprawić zasmażką.