Zupa ziemniaczana ze śmietaną

0

Przepis na zupę ziemniaczaną ze śmietaną

Składniki:

  • 50-60 dag ziemniaków
  • 15 dag włoszczyzny
  • 1 dag grzybów suszonych
  • 1,75 l wody
  • 0,25 l śmietany
  • 2 dag mąki
  • sól
  • 1 łyżka zielonej pietruszki
  • 1 łyżka koperku

Opis:

  1. Ugotować wywar z kości, grzybów i oczyszczonych, opłukanych warzyw.
  2. Ziemniaki umyć, obrać cienko, opłukać, pokrajać w grube paski, ugotować na przecedzonym wywarze.
  3. Podprawić mąkę rozmieszaną z 1/8 l zimnego wywaru, zagotować.
  4. Połączyć ze śmietaną, dodać zieleninę : pietruszkę i koperek.
  5. Zupę ziemniaczaną można przyrządzić na wywarze z kości, zamiast śmietaną zaprawić zasmażką.
Share.

Leave A Reply