Zupa ze świeżych ogórków

0

Przepis na zupę ze świeżych ogórków

Składniki:

  • 40 dkg świeżych ogórków
  • 20 dkg kości
  • 25 dkg włoszczyzny
  • 1/8-1/4 l śmietany
  • 3 dkg mąki
  • 1 łyżka pietruszki i koperku siekanego

Opis:

  1. Kości opłukać, zalać zimną wodą, ugotować.
  2. Warzywa opłukać, obrać, pokrajać w drobną kostkę, ugotować w niedużej ilości wody.
  3. Woda musi być osolona.
  4. Wywar przecedzić, połączyć z ogórkami, podprawić mąką rozmieszaną z 1/8 l zimnego wywaru, zagotować.
  5. Dodać śmietanę i siekaną zieleninę.
  6. Podawać z grzankami z bułki lub lanym ciastem.
Share.

Leave A Reply