Przepis na zupę szczawiową
Składniki:
- jarzyny
- 1 cebula
- spora garść szczawiu
- 4 dag masła
- 2 dag mąki
- 1/4 l śmietany
- 2 jaja na twardo
- 1/16 l kaszki jako dodatek
Opis:
- Gotować jarzyny.
- Oczyścić i opłukać szczaw, posiekać go drobno, włożyć do innego rondla z masłem i posiekaną cebulką, posolić i dusić pod przykrywą.
- Gdy jarzyny będą miękkie, przecedzić wywar do szczawiu, zaprawić śmietaną rozbitą z mąką, dosolić, przetrzeć przez sito i zagrzać powtórnie.
- Do wazy włożyć pokrajane połówki jaja i ugotować w 1/4 l wody kaszkę, którą należy rozłożyć na talerzu, a gdy zastygnie, pokrajać w kostkę.
Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa