Przepis na zupę juhaską
Opis:
- Przygotować gulasz: umyć i osuszyć mięso, pokroić w drobną kostkę. Na patelni mocno rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć, mieszając. Następnie mięso oprószyć mąką i smażyć jeszcze chwilę, po czym wlać bulion wołowy i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż będzie miękkie. Pod koniec duszenia przyprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przygotować zupę: obrać i umyć jarzyny (marchewkę, pietruszkę, por), pokroić w kostkę i włożyć do rondla, zalać gorącym bulionem lub wodą. Doprowadzić do wrzenia, dodać grubo pokrojoną kapustę i gotować na niewielkim ogniu około 30 minut. Dodać obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, po czym wlać przygotowany gulasz. Zamieszać i gotować jeszcze 25-30 minut, przyprawić do smaku.
Składniki:
Na gulasz:
- 50 dag wołowiny bez kości
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka mąki
- 3/4 szklanki bulionu wołowego
- sól, pieprz
Na zupę:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 50 dag ziemniaków
- 2 l lekkiego bulionu
- 1/2 główki białej kapusty (około 60 dag)
Źródło: