Zupa jarzynowa przecierana

0

Przepis na zupę jarzynową przecieraną

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 20 dkg kości
  • 10 dkg marchwi
  • 5 dkg selera i pietruszki
  • 10 dkg pora
  • 10 dkg groszku zielonego lub fasoli szparagowej
  • 10 dag kapusty włoskiej
  • 20 dkg ziemniaków
  • 2 dkg mąki
  • 1/8- 1/4 l śmietany
  • 1-2 żółtka surowe
  • 1 łyżka koperku

Opis:

  1. Ugotować wywar z kości i warzyw.
  2. Kości wyjąć, warzywa przetrzeć przez sito przelewając wywarem.
  3. Podprawić mąką rozmieszaną z małą ilością zimnego wywaru.
  4. Żółtka rozmącić ze śmietaną, dodać 1/8 l gorącej zupy, wymieszać i połączyć z zupą.
  5. Podawać z grzankami.
  6. Zupę jarzynową przecieraną przyrządza się również na wywarze z warzyw.
Share.

Leave A Reply