Przepis na zupę jarzynową przecieraną
Składniki:
- 1,5 l wody
- 20 dkg kości
- 10 dkg marchwi
- 5 dkg selera i pietruszki
- 10 dkg pora
- 10 dkg groszku zielonego lub fasoli szparagowej
- 10 dag kapusty włoskiej
- 20 dkg ziemniaków
- 2 dkg mąki
- 1/8- 1/4 l śmietany
- 1-2 żółtka surowe
- 1 łyżka koperku
Opis:
- Ugotować wywar z kości i warzyw.
- Kości wyjąć, warzywa przetrzeć przez sito przelewając wywarem.
- Podprawić mąką rozmieszaną z małą ilością zimnego wywaru.
- Żółtka rozmącić ze śmietaną, dodać 1/8 l gorącej zupy, wymieszać i połączyć z zupą.
- Podawać z grzankami.
- Zupę jarzynową przecieraną przyrządza się również na wywarze z warzyw.