Zupa fasolowa z zacierką

0

Przepis na zupę fasolową z zacierką

Składniki:

  • 1/8 l fasoli
  • jarzyny
  • 1 dag grzybów
  • 5 dag masła
  • 2 dag mąki
  • 1 cebula
  • 10 dag mąki na zacierkę
  • zielona pietruszka

Opis:

  1. Fasolę przed gotowaniem namoczyć, ugotować w tej samej wodzie, oddzielnie gotować jarzyny, grzybki, cebulę.
  2. Gdy fasola będzie miękka, przecedzić do niej smak z jarzyn, posolić, wrzucić zacierkę, zaprawić zasmażką z masła i mąki.
  3. Jarzyny i grzyby cienko poszatkować, dodać posiekaną zieleninę.
  4. Można wrzucić 2 pokrajane w kostki ziemniaki.
  5. Gotować też można fasolową zupę z perłowymi krupkami, wówczas bez zacierki.

Źródło: Jak gotować, Maria Disslowa

Share.

Leave A Reply