Przepis na zupę cytrynową z ryżem
Opis:
- Włoszczyznę i cebulę umyć, obrać, opłukać, pokroić, włożyć do garnka razem z umytymi skrzydełkami kurzymi oraz skórką otartą z cytryny. Wlać 1,5 litra wody i gotować około 45 minut na małym ogniu.
- Rosół przecedzić, posolić, wsypać opłukany ryż i gotować ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki. Żółtka rozmieszać ze śmietaną i sokiem wyciśniętym z cytryny. Wlać do zupy i ogrzewać przez kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia.
- Zupę doprawić pieprzem. Podawać ozdobioną plasterkami cytryny i listkami melisy.
Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- 20 dag skrzydełek kurzych
- cebula
- 2 cytryny
- 5 łyżek ryżu
- 150 ml śmietany
- 2-3 łodyżki melisy
- 2 żółtka
- sól, biały pieprz
Źródło: Pani domu – kalendarz 2004