Zupa cytrynowa z ryżem

0

Przepis na zupę cytrynową z ryżem

Opis:

  1. Włoszczyznę i cebulę umyć, obrać, opłukać, pokroić, włożyć do garnka razem z umytymi skrzydełkami kurzymi oraz skórką otartą z cytryny. Wlać 1,5 litra wody i gotować około 45 minut na małym ogniu.
  2. Rosół przecedzić, posolić, wsypać opłukany ryż i gotować ok. 15 minut, aż ryż będzie miękki. Żółtka rozmieszać ze śmietaną i sokiem wyciśniętym z cytryny. Wlać do zupy i ogrzewać przez kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia.
  3. Zupę doprawić pieprzem. Podawać ozdobioną plasterkami cytryny i listkami melisy.

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • 20 dag skrzydełek kurzych
  • cebula
  • 2 cytryny
  • 5 łyżek ryżu
  • 150 ml śmietany
  • 2-3 łodyżki melisy
  • 2 żółtka
  • sól, biały pieprz

Źródło: Pani domu – kalendarz 2004

Share.

Leave A Reply