Rubinowy barszcz z grzybowymi muffinkami wg Sylwi Gromadzkiej

0

Przepis na rubinowy barszcz z grzybowymi muffinkami wg Sylwi Gromadzkiej

Barszcz
Składniki:Dodaj nowy
•    2 kg buraków
•    włoszczyzna
•    1/2 filiżanki soku z cytryny
•    2 kwaśne jabłka
•    liść laurowy
•     sól, pieprz

Muffinki
( 12 sztuk)

Składniki:

•    2 jajka
•    250 ml mleka
•    125 g masła
•    2 łyżeczki oleju
•    375 g mąki pszennej
•    2 łyżeczki proszku do pieczenia
•    szczypta soli i pieprzu
•    garść startego sera żółtego
•    3 garście suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki, ale mogą być również podgrzybki)

Sposób przygotowania:

  1. Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości przez ok. godzinę w 180°C. następnie obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z przygotowanym wcześniej bulionem (na bazie warzyw i przypraw).
  2. Barszcz przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy pokrojone w ćwiartki jabłka oraz dolewamy sok z cytryny. Całość zagotowujemy i odstawiamy na 15 minut. Przed podaniem przecedzamy. Suszone grzyby namaczamy, następnie wycieramy i kroimy w kostkę.
  3. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i pieprz oraz grzyby i starty ser żółty, mieszamy i formujemy kopczyk. W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem oraz z roztopionym masłem i olejem. Całość szybko mieszamy, ale tylko tak, aby połączyć składniki mają pozostać grudki. Formę na 12 muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy je do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy ok. 15 minut. Barszcz przelewamy do niewielkich miseczek, które ustawiamy na talerzyku, obok układając grzybową muffinkę. Talerz udekorować można gałązką jemioły.

 

 

Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/swiateczne-przepisy-ugotowanych-zobacz,70925,1.html

Share.

Leave A Reply