Przepis na rubinowy barszcz z grzybowymi muffinkami wg Sylwi Gromadzkiej
Barszcz
Składniki:Dodaj nowy
• 2 kg buraków
• włoszczyzna
• 1/2 filiżanki soku z cytryny
• 2 kwaśne jabłka
• liść laurowy
• sól, pieprz
Muffinki
( 12 sztuk)
Składniki:
• 2 jajka
• 250 ml mleka
• 125 g masła
• 2 łyżeczki oleju
• 375 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• szczypta soli i pieprzu
• garść startego sera żółtego
• 3 garście suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki, ale mogą być również podgrzybki)
Sposób przygotowania:
- Buraki myjemy i zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze i pieczemy do miękkości przez ok. godzinę w 180°C. następnie obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z przygotowanym wcześniej bulionem (na bazie warzyw i przypraw).
- Barszcz przyprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy pokrojone w ćwiartki jabłka oraz dolewamy sok z cytryny. Całość zagotowujemy i odstawiamy na 15 minut. Przed podaniem przecedzamy. Suszone grzyby namaczamy, następnie wycieramy i kroimy w kostkę.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól i pieprz oraz grzyby i starty ser żółty, mieszamy i formujemy kopczyk. W drugiej misce mieszamy jajka z mlekiem oraz z roztopionym masłem i olejem. Całość szybko mieszamy, ale tylko tak, aby połączyć składniki mają pozostać grudki. Formę na 12 muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papierowymi papilotkami. Wypełniamy je do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C i pieczemy ok. 15 minut. Barszcz przelewamy do niewielkich miseczek, które ustawiamy na talerzyku, obok układając grzybową muffinkę. Talerz udekorować można gałązką jemioły.
Źródło: http://ugotowani.tvn.pl/przepisy/swiateczne-przepisy-ugotowanych-zobacz,70925,1.html