Przepis na gazpacho

2

Mam dla Was dzisiaj szybki przepis na pyszne i ultradietetyczne gazpacho. To jedna z tych zup, które możesz jeść na zimno lub na ciepło – decyzja należy do Ciebie. Jeżeli nie masz za wiele czasu w pracy, albo po prostu wiesz, że będziesz miała zabiegany dzień to ten przepis powinien zagościć na Twojej lodówce. Ale uwierz mi, będzie tam krótko, bo tak bardzo pokochasz tę zupę, że receptury szybko nauczysz się na pamieć 🙂

Gdybym miała określić jej smak, to powiedziałabym, że to słodko-pikantna zupa i zdecydowanie dominuje w niej pomidor. Najlepiej wybrać się na targ i tam dokonać swoich zakupów samodzielnie wybierając warzywa. Chodzi po prostu o to by były maksymalnie dojrzałe, miękkie i słodkie.

Składniki na gazpacho – 4 porcje

  • 1,5 kg słodkich, dojrzałych pomidorów
  • 3 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 cebuli
  • 0,5 l wody
  • sól, pieprz
  • świeża bazylia

Dodatkowo możemy mieć:

  • kawałek sera feta
  • 2 łyżki oliw z oliwek, może być smakowa

Przepis na gazpacho

Pomidory i paprykę myjemy pod bieżącą wodą, następnie kroimy je na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Pozbywamy się zielonych części z pomidorka i środka papryki. Warzywa blendujemy na drobną miazgę i zostawiamy na chwilę delikatnie je soląc.

Na patelni dusimy cebulkę poszatkowaną w malutką kostkę. Dokładamy ją do czerwonych warzy i przeciskamy przez praskę czosnek. Pieprzymy i stawiamy na wolnym ogniu. Dolewamy przygotowaną wodę.

Zupę doprowadzamy do delikatnego pyrkania, nawet pierwszego stadium wrzenia po czym zestawiamy z palnika do ostudzenia. Gdy jest całkowicie zimna wlewamy do miseczek i dekorujemy bazylią.
przepis na gazpacho
Gotowe! Prawda, że prosty przepis? A jaki pyszny!!! Warto spróbować. Autorem zupy powyżej była moja siostra Lenka 🙂 Dzięki!

Share.

2 komentarze

    • Nina Wiśniewska on

      mniam mnia, chyba w tym tygodniu powtórzę, chociaż pogoda nie rozpieszcza, to zawsze można podgrzać i też jest spoko.

Leave A Reply