Przepis na chłodnik ogórkowy

2

Krótki wpis na dziś, ale jakże pyszny! Mam dla Was przepis na smaczny i mocno ochładzający chłodnik ogórkowy z dodatkiem rzodkiewki oraz koperku.
Jego największą zaletą jest ultra szybkie przygotowanie i łatwość zabrania porcji do pracy. Bez owijania w bawełnę dyktuję potrzebne składniki:

Składniki na chłodnik ogórkowy

  • 4 duże, świeże ogórki
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 250 ml kefiru 1,5%
  • 500 ml maślanki
  • 4 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ogórki obieramy, a rzodkiewki dokładnie myjemy. Teraz czeka nas kilka minut na tarce, albo uruchomienie blendera z nakładką do tarcia. Ja jestem szczęśliwą posiadaczką tego drugiego (dziękuję Kochanie za ten romantyczny prezent), więc cały proces przygotowawczy trwa dokładnie chwilkę. Gdy mamy starte warzywa, przeciskamy do nich jeszcze 2 ząbki czosnku, dosalamy i dodajemy odrobinę pieprzu.

Całość zalewamy mixem maślanki i kefiru. Takie combo zapewnia nam idealną gęstość i sprawia, że wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą. Po prostu przemieszajmy warzywa i płyn – gotowe!

Na sam koniec gotujemy jajka na wpół miękko i kroimy je ćwiartki. Razem z koperkiem to idealna dekoracja miseczki. Gwarantuję, że będzie Wam smakowało! Ostatnio to moja ulubiona propozycja na obiad.

A Wy czym się ratujecie w upały?

chłodnik z ogórka

Share.

2 komentarze

  1. wilczazamieć on

    Fajna alternatywa dla buraczanego chłodnika 🙂 przepis wypróbowany i bardzo smaczny. Ja osobiście dodałam bardzo dużo koperku i szczypiorku – uwielbiam ich zapach i jak mam zielono na talerzu 🙂 wydaje mi się wtedy, że jestem taka fit 😛

    • Nina Wiśniewska on

      osobiście wolę tradycyjną wersję – buraczki górą – ale ta wersja jest szybsza i bardzo, bardzo fit!

Leave A Reply