Krótki wpis na dziś, ale jakże pyszny! Mam dla Was przepis na smaczny i mocno ochładzający chłodnik ogórkowy z dodatkiem rzodkiewki oraz koperku.
Jego największą zaletą jest ultra szybkie przygotowanie i łatwość zabrania porcji do pracy. Bez owijania w bawełnę dyktuję potrzebne składniki:
Składniki na chłodnik ogórkowy
- 4 duże, świeże ogórki
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 250 ml kefiru 1,5%
- 500 ml maślanki
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ogórki obieramy, a rzodkiewki dokładnie myjemy. Teraz czeka nas kilka minut na tarce, albo uruchomienie blendera z nakładką do tarcia. Ja jestem szczęśliwą posiadaczką tego drugiego (dziękuję Kochanie za ten romantyczny prezent), więc cały proces przygotowawczy trwa dokładnie chwilkę. Gdy mamy starte warzywa, przeciskamy do nich jeszcze 2 ząbki czosnku, dosalamy i dodajemy odrobinę pieprzu.
Całość zalewamy mixem maślanki i kefiru. Takie combo zapewnia nam idealną gęstość i sprawia, że wszystkie smaki idealnie się ze sobą łączą. Po prostu przemieszajmy warzywa i płyn – gotowe!
Na sam koniec gotujemy jajka na wpół miękko i kroimy je ćwiartki. Razem z koperkiem to idealna dekoracja miseczki. Gwarantuję, że będzie Wam smakowało! Ostatnio to moja ulubiona propozycja na obiad.
A Wy czym się ratujecie w upały?
2 komentarze
Fajna alternatywa dla buraczanego chłodnika 🙂 przepis wypróbowany i bardzo smaczny. Ja osobiście dodałam bardzo dużo koperku i szczypiorku – uwielbiam ich zapach i jak mam zielono na talerzu 🙂 wydaje mi się wtedy, że jestem taka fit 😛
osobiście wolę tradycyjną wersję – buraczki górą – ale ta wersja jest szybsza i bardzo, bardzo fit!