Przepis na mnisi barszcz czerwony
Składniki:
- 2 l wody
- 50 dag kości wieprzowych lub wołowych
- 4-5 czerwonych buraków
- pęczek włoszczyzny bez kapusty
- 2 kwaskowe jabłka
- 2 ząbki czosnku
- pół szklanki wytrawnego wina
- sok z małej cytryny
- liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- cukier
- sól
- szczypta majeranku
Opis:
- Kości podpiec w piekarniku, a następnie zalać je wodą ( 1 l ) i ugotować wywar z dodatkiem włoszczyzny i listka laurowego.
- Buraki obrać, pokrajać, zalać wodą ( 1 l ) i ugotować pod przykryciem, dodając trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego, aby nie straciły koloru: pod koniec włożyć pokrajane jabłko i ziele angielskie.
- Oba wywary przecedzić, połączyć, przyprawić roztartym czosnkiem, cukrem, majerankiem, sokiem z cytryny i czerwonym winem.
- Podawać z pasztecikami lub słonymi paluszkami, wkładając do każdej porcji zupy plasterek cytryny.