Kalifornijska zupa rybna wg Ewy Sucheckiej

0

Przepis na kalifornijską zupę rybną wg Ewy Sucheckiej

 

Składniki:
•    1 kg łososia (najlepiej filet)
•    1 l wywaru rybnego lub wywaru drobiowego
•    4 średnie ziemniaki
•    1 por
•    85 g serka topionego o smaku śmietankowym
•    1/8 łyżeczki proszku czosnkowego
•    2 łyżeczki świeżego koperku
•    1/2 szklanki mleka
•    1/4 szklanki mąki
•    250 g mrożonego zielonego groszku
•    sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Łososia oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  2. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Ziemniaki i pora zalewamy wodą tak by warzywa były całkowicie zanurzone, następnie gotujemy ok. 8 – 9 min, dodajemy bulion rybny lub bulion z kurczaka.
  3. Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy kawałki łososia i całość gotujemy jeszcze dosłownie kilka minut. W osobnym naczyniu rozpuszczamy serek topiony z mlekiem, dodajemy mąkę dobrze wszystko mieszając a na koniec dodajemy mrożony zielony groszek i jeszcze przez chwilę gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
  4. Po kilku minutach zupa jest gotowa. Podawajmy w głębokich talerzach i posypujemy koperkiem.
Share.

Leave A Reply