Przepis na kalifornijską zupę rybną wg Ewy Sucheckiej
Składniki:
• 1 kg łososia (najlepiej filet)
• 1 l wywaru rybnego lub wywaru drobiowego
• 4 średnie ziemniaki
• 1 por
• 85 g serka topionego o smaku śmietankowym
• 1/8 łyżeczki proszku czosnkowego
• 2 łyżeczki świeżego koperku
• 1/2 szklanki mleka
• 1/4 szklanki mąki
• 250 g mrożonego zielonego groszku
• sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Łososia oczyszczamy i kroimy w kostkę.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, pora dokładnie myjemy i kroimy w talarki. Ziemniaki i pora zalewamy wodą tak by warzywa były całkowicie zanurzone, następnie gotujemy ok. 8 – 9 min, dodajemy bulion rybny lub bulion z kurczaka.
- Kiedy ziemniaki będą już miękkie dodajemy kawałki łososia i całość gotujemy jeszcze dosłownie kilka minut. W osobnym naczyniu rozpuszczamy serek topiony z mlekiem, dodajemy mąkę dobrze wszystko mieszając a na koniec dodajemy mrożony zielony groszek i jeszcze przez chwilę gotujemy, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem.
- Po kilku minutach zupa jest gotowa. Podawajmy w głębokich talerzach i posypujemy koperkiem.